Herpangina aneb ach to české zdravotnictví

Už skoro 2 měsíce blbě spím. Tu mě píchne, tu mě škrábe, tu je mi smutno. Volám mámu, ať je v posteli se mnou. Mám takové noční smutné období. Nechci být s rýmičkou a kašlíkem sám. Nově mám i horečku a to je prevít! Máma to tuhle neděli nemohla vydržet a zabalila mi pár plínek, nezapomněla na náhradní svršky a vyrazili jsme na místo činu, do hořovické nemocnice. Tam, kde jsem se narodil.

Až za ušima…

Jsem hotovej, tak si o mě nemyslete nic špatného. Ale prostě jsem se cestou do nemocnice stihl pokakat. Jak se říká, „měl jsem to až za ušima“. A pak jsem si v tom pěkně schrupnul, to nemocnej člověk musí. Ať je pokakanej nebo není. No, máma se zrovna netvářila, když mě před nemocnicí vyndavala z autosedačky do nosítka Manduca. Musím uznat, že to překvapilo i mě samotného…

Kde přebalit? Musíte na záchodě

Řekla nám sestřička na dětské pohotovosti.

„Fajn a máte tam přebalovací pult?“ zeptala se máma. Sestřička zavrtěla hlavou. Skvělé, pomyslel jsem si, stejně jako rozčilená máma.

„Takže mám dítě s horečkou přebalit na zemi na záchodech,“ ujistila se ještě a šla skoro do mdlob. Já už taky, z té horečky. Sestřička ne. Byla milá a silná. Zřejmě neměla na zadku a na zádech to, co já.

Máma to dala!

Zvládla mě přebalit. Já ji to moc neulehčoval, ale snad ani nekomplikoval. Kdo by neřval, když se musí celý umýt v umyvadle na záchodě pro invalidy. Věděl jsem, že je máma šťastná, že mi tentokrát nezapomněla vzít body, punčocháče a tepláky. Jak se ji často stává. Víte, ono holt u tý nemoci je to všechno nějak divně popletený a zamotaný, že mít s sebou náhradní prádlo je dost nutný.

Máma mě utřela do deky, kterou naštěstí měla. Jinak by mě asi omotala toaleťákem nebo nevím, jak se to řeší. Oblékla mě, tričko vyhodila. Pár svršků hodila do batohu a ten pro jistotu zamkla, aby se ten „zlý Džin“ nedostal ven.

Homeopatika místo klasiky?

Pak jsem viděl dvě hezký ženský. Paní doktorku a sestřičku. Mé nemoci daly jméno herpangina, ale léčebný postup nezměněn. To mámu ubezpečilo v tom, že „léčit“ umí podobně, jako páni  v bílých pláštích a opět zauvažovala, jestli už není na čase tu klasickou léčbu vyměnit za homeopatika. Já ji v tom fandím. Sirupy nurofen a paralen vyzvracím, čípky v zadku nejsou nic příjemného…

Prosím pěkně, buďte baby-friendly

Halo, české zdravotnictví! A nejen VY! Ale také restaurace, obchodní domy, kavárny. Taky úřady, školy, pekárny a drogerie. Buďte přátelské k rodičům a malým dětem. Můžou vás navštívit s fakt hodně pokakaným zadkem a řešit to na zemi je… fakt na h** „na to hnědé, co jsem vykakal.“

Nemocnice Hořovice má na chodbě Chartu práv dětí v nemocnici. Nejsem si jistý, zda se bod 9 slučuje s tím, co jsem prožil: Děti musejí být v prostředí, které je zařízeno a vybaveno tak, aby odpovídalo jejich vývojovým potřebám a požadavkům, a aby zároveň vyhovovalo uznaným bezpečnostním pravidlům a zásadám péče o děti.

Tak příště snad veseleji! <3

Co je herpangina

Charakteristika nemoci

Herpangína (enterovirová vezikulární faryngitida) je zánět mandlí a sliznice dutiny ústní vyvolaný enteroviry, přesněji viry Coxsackie typu A (původce také exantémových onemocnění, letních chřipek, kataru horních cest dýchacích, zánětu spojivek atp.).

Onemocnění se vyskytuje především u dětí, nejčastěji mezi 3 až 10 lety věku, obvykle v letních měsících. Projevuje se náhle vzniklou horečkou, bolestí v krku, obtížným polykáním, bolestí hlavy a zvracením.

Klinický průběh

V hrdle lze pozorovat zarudlé sliznice, oteklé mandle. Na mandlích, patrových obloucích, uvule (čípku) a měkkém patře se tvoří cca 1–2mm papulky (pupínky) nebo puchýřky obklopené červeným lemem. Po 2–3 dnech se mění ve vřídky (afty) veliké cca 5 mm. Na krku jsou hmatné zvětšené lymfatické uzliny.

Zdrojem infekce je nemocný jedinec. Přenáší se nejčastěji orofekálně (špinavýma rukama, kontaminovanou vodou, potravou, předměty) případně kapénkovou cestou. Inkubační doba je 1–10 dní.

Diagnostika

Diagnóza je obvykle stanovena na základě klinických příznaků.

V diferenciální diagnóze připadá v úvahu aftózní stomatitida. Onemocnění je způsobené virem herpes simplex 1,2. Vyskytuje se u menších dětí, nejčastěji batolat. Aftičky se kromě sliznic úst vyskytují na dásních, rtech a kolem rtů.

Terapie

Onemocnění se léčí pouze symptomaticky, tedy léky, které tiší jednotlivé příznaky. Podávají se léky na snížení horečky (střídavě paracetamol a brufen). Sliznici úst a hrdla ošetřujeme lokálně výplachy odvaru z šalvěje, heřmánku, desinfekčními roztoky, je možno použít i pastilky či spreje proti bolesti. V těžších případech používáme roztoky s trimecainem, případně kortikosteroidy.

Antibiotika se běžně nepodávají. Indikována jsou pouze v případě komplikace v podobě nasedlé bakteriální infekce.

U dětí je nutné sledovat dostatečný příjem tekutin, stravu podáváme kašovitou. Vhodné jsou vitamíny.

Herpangína trvá obvykle 3–6 dní, výjimečně až 10 dní.

Zdroj: https://www.mojemedicina.cz/pro-pacienty/vysetreni/nez-pujdete-k-lekari/diagnostikovane-nemoci/herpangina/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.