Jak se krotí krokodýli 🐊 na farmě v Protivíně

Máme skoro adventní čas a já vzpomínám na letní návštěvu krokodýlí farmy v Protivíně. No počkat. Vzpomínám. Máma vzpomíná. Uklidila dům a uklízí si i myšlenky, tak to vypadá. Ale proč ne, oni ti krokodýlci byli opravdu strašidelní. Nevím, koho bych se bál víc. Jestli čertů nebo krokodýlků. Ségra říká, že čertové jsou převlečení pánové. A už má 2 roky náskok, tak třeba má recht?

Krokodýlek a zoubky
Krokodýlek a zoubky

Přijela PéŤa a jelo se na krokodýlky

To k nám v létě přijela PéŤa a tak jsme se s ní a mámou vydali do krokodýlí ZOO do Protivína.

Podívej ségra, oni plavou!
Podívej ségra, oni plavou!
Mami, podívej!
Mami, podívej!
Krokodýlkové si s námi chtějí hrát
Tak s tímhle jsme se poprali
Tak s tímhle jsme se poprali
Bílý krokodýl

Historie ZOO

Krokodýlí ZOO Protivín vznikla na základě soukromého chovu provozovatele této zoo Miroslava Procházky. Krokodýly se zabýval již v mládí ve Stanici mladých přírodovědců v Písku, kde získal základní znalosti v chovu krokodýlů. Sám je chová privátně od roku 1996, nicméně celistvou kolekci krokodýlích druhů začal budovat v roce 2000. Od roku 2005 krokodýly úspěšně rozmnožuje.

V první polovině 20. století byl objekt v rámci pozemkové reformy předán soukromému majiteli, který zde provozoval truhlárnu, další části objektu sloužily jako sklady. Od přímých potomků tohoto majitele byl objekt odkoupen zakladatelem ZOO v roce 2005.

Samotná expoziční část zoo je budována v Protivíně v historické hospodářské budově, jejíž vznik je datován do konce 18. století. V 19. století sloužila jako stáj pro koně, kočárovna a služební byt pro kočí, náležela k zázemí protivínského zámku, jenž byl v majetku rodu Schwarzenbergů.

Původní chov probíhal v zázemí jeho zemědělské farmy ve Chvalšinách, od roku 2005 je budována expoziční část zoo v Protivíně. Farma ve Chvalšinách zůstala zachována a slouží jako chovatelská a zásobovací farma pro ZOO. O licenci ZOO požádal Miroslav Procházka Ministerstvo životního prostředí ČR dle zák. 162/2003 Sb. v lednu 2008, v květnu byla tato licence udělena.

O ZOO na webu KrokodiliZOO.cz

Co jsme v Protivíně viděli

V Protivíně byla ten den pouť. A teď rozhodni se. Jít do neznáma na krokodýli nebo zůstat venku a obdivovat roboty, lákadla, balónky, točítka? Být to na mě, zůstanu venku. No jo, jenže my přijeli na ty krokodýli. Nalepili jsme se na ostatní návštěvníky a čekali, až nás dav dostrká až do krokodýlího chřtánu. Téměř. Bylo to opravdu strašidlácký. Viděli jsme hodně krokodýlů, velkýho krokodýla, bílýho krokodýla, lebku krokodýla…

Jeďte se podívat, mají otevřeno po celý rok.

Krokodýlama to neskončilo

S PeŤou je sranda, měla by jezdit častěji. Projeli jsme se v auťácích na pouti, pak nás máma ukolíbala v opravdickým autě cestou domů a dorazili jsme se na Havajské párty v Opařanech.

Havajská party s PeŤou
PeŤa je na baru!
Taky můžu být strašidelný krokodýlek
Taky můžu být strašidelný krokodýlek
Malování na ovoce ze sádry
Malování na ovoce ze sádry

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.